• 2310 676 480 | 2310 888 770 | 697 855 7777
 • Δευ - Παρ 8:30 π.μ. - 9:30 μ.μ
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιδέες & Συμβουλές Ανακαίνισης

Από τι φτιάχνεται η κουζίνα μας; είδη και ονομασίες υλικών.

Λίγο μετά την απόφαση για την αντικατάσταση ή ανακαίνιση της κουζίνας αρχίζει το άκουσμα ονομασιών από υποψήφια υλικά που θα την αποτελέσουν.  Λίγα λόγια για αυτά τα υλικά θα φανούν χρήσιμα στη συνέχεια. Το λιγότερο που θα συμβεί είναι να σας μιλάνε και εσείς να μην είσαστε Κινέζοι.

koyzina Open Plan (10)

Λοιπόν,  η κουζίνα αποτελείται από  τέσσερα βασικά στοιχεία: 

 • Σκελετός                                                                      
 • Πορτάκια
 • Πάγκος
 • Εξαρτήματα

Σκελετός κουζίνας

    Το εσωτερικό υλικό στον σκελετό της κουζίνας κατασκευάζεται σχεδόν πάντα από μελαμίνη. Η μελαμίνη είναι το προϊόν επεξεργασίας ενός μείγματος σκόνης που σε συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας  αναμιγνύεται με ρητινούχα υγρά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό προϊόν μεγάλης σκληρότητας σε μορφή φύλλων. Αυτά τα φύλλα μετατρέπονται σε μοριοσανίδες με πρεσάρισμα και διατίθενται σε λευκό χρώμα ή σε αποχρώσεις πιστής απομίμησης από συνήθη είδη ξύλου (οξιά, κερασιά, καρυδιά κλπ)

 skeletos kouzinas

    Η μελαμίνη έχει πολλά κατασκευαστικά πλεονεκτήματα και είναι ιδανική για το χώρο της κουζίνας. Για την κοπή και επεξεργασία της μελαμίνης απαραίτητα είναι τα  ειδικά μηχανήματα που προσφέρουν ακρίβεια κοπής σε δέκατα του χιλιοστού ώστε να εξασφαλισθεί το τέλειο αποτέλεσμα.

Συνεπώς για έναν παραδοσιακό μαραγκό που δεν διαθέτει προαναφερθέντα μηχανήματα, η μελαμίνη είναι σχεδόν άχρηστη.

Πορτάκια κουζίνας

Τα πορτάκια κουζίνας μπορούν να είναι κατασκευασμένα από:    images

 • Μασίφ ξυλεία (καρυδιά, δρυ, κερασιά, οξιά, κ.λπ. ) ή
 • MDF με επένδυση απο καπλαμά η βαφή λάκας
 • Βακελίτη,
 • P.V.C. ή HIGH GLOSS

 

 

 

 

Τι είναι η Μασίφ ξυλεία

     Οι τεχνικές κατασκευής των πορτών από μασίφ ξύλο αφορούν πρακτικά την παραδοσιακή τεχνική του μαραγκού. Η ξυλεία μασίφ είναι εισαγόμενη και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστοιχη ελληνική δεν έχει υποστεί την κατάλληλη ξήρανση που γίνεται μόνο σε ειδικούς φούρνους και ξηραντήρια - με συνέπεια να περιορίζεται σε χαμηλά όρια αντοχής.

     Η κοντινότερη εναλλακτική αλλά και σαφώς φθηνότερη λύση από την μασίφ ξυλεία είναι οι επιφάνειες που επενδύονται με καπλαμά. Αυτές περιέχουν ένα πυρήνα από μοριοσανίδα (νοβοπάν) ή MDF στην βέλτιστη περίπτωση και επικάλυψη από φλούδα πραγματικού ξύλου. Δεν έχετε παρα να επιλέξετε την εμφάνιση ξύλου από τις γνωστές φυσικές επιλογές.

masif wood

 

 

Τι είναι το MDF

   Το MDF (Medium Density Fiber) είναι ένα σύγχρονο υλικό ευρείας κατανάλωσης με μεγάλη εφαρμογή στα ντουλάπια κουζίνας καθώς έχει ελάχιστη απορροφητικότητα σε υγρασία, διαθέτει ομοιογένεια στην μάζα του, με ικανοποιητικές  μηχανικές ιδιότητες, εξαιρετική ομαλότητα  και μεγάλη δυνατότητα επεξεργασίας. Είναι υλικό σε μορφή πλάκας και παράγεται από πεπιεσμένες ίνες ξύλου. Το συναντάμε στο συνηθισμένο πορτάκι κουζίνας ,  στα ταμπλαδωτά ημιμασίφ και στους ταμπλάδες που ενσωματώνονται στα πλαίσια από μασίφ ξυλεία.

mdf

Τι είναι η λάκα

     Η ονομασία λάκα προέρχεται από την Ιταλική λέξη lacca.

Τα λακαριστά πορτάκια βάφονται σε επιφάνεια MDF πάχους 19 χιλιοστών. Τα διακοσμητικά στοιχεία όπως κορνίζες, πλαινά κλπ, μπορούν να βαφτούν από τη μία ή από τις δύο πλευρές.

Η ακρυλική λάκα («ριπολίνη νερού») υψηλών απαιτήσεων είναι άοσμη, ελαστική και οικολογική. Είναι κατάλληλη για όλα τα έπιπλα εσωτερικών χώρων. Διατίθεται, σε ένα πλούσιο χρωματολόγιο, σε ματ και γυαλιστερή υφή σε προσεκτικά επιλεγμένες αποχρώσεις, με τέλεια αισθητικά αποτελέσματα, υψηλές αντοχές και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Χρησιμοποιείται σε έπιπλα κουζίνας και σε έπιπλα μπάνιου ανεπιφύλακτα , χωρίς κανέναν φόβο για την υψηλή υγρασία που υπάρξει στο χώρο. Η λάκα χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε κατασκευή επίπλων παιδικών δωματίων ή επίπλων σαλονιού καθώς και άλλων ειδικών κατασκευών μέσα στο σπίτι.

laka kouzina

 

 

Τι είναι ο Βακελίτης (laminate)

     Ο Βακελίτης ένα υλικό επικάλυψης από συνθετική ρητίνη (πλαστικό), ανθεκτικό και σκληρό. Αναπτύχθηκε από τον Βέλγο χημικό Leo Baekeland στη Νέα Υόρκη το 1907.

     Η πραγματική του ονομασία είναι High Pressure Laminate «HPL». Επικολλάται επάνω σε MDF  ή νοβοπάν με ειδικές ρητίνες και διαθέτει τεράστια ποικιλία χρωμάτων και μιμήσεων ξύλου ή άλλων σχεδίων.

Ιδιότητες:

 • Αντοχή σε χτυπήματα
 • Αντοχή στην τριβήlaminate cabinets
 • Ανθεκτικότητα στη δημιουργία βακτηρίων
 • Αντοχή σε λεκέδες
 • Σταθερότητα του χρώματος στο φως και στον τεχνητό φωτισμό

     Προσοχή τώρα, στην αγορά επίπλων θα συναντήσετε πολύ συχνά το φαινόμενο να αποκαλείται η κοινή μελαμίνη με τον όρο «βακελίτης». Αυτό είναι εντελώς παραπλανητικό και αν η ποιότητα του υλικού δεν είναι HPL, τότε απλά σας έχουν κοροϊδέψει και το έπιπλο που μόλις αποκτήσατε, κατασκευάστηκε από μελαμίνη, και όχι από βακελίτη.

Είναι κατάλληλο υλικό για πάγκους και πορτάκια κουζίνας, για διακοσμητικές επιφάνειες και για κατασκευή εσωτερικών πορτών.

Τι είναι το PVC (Πολυμερικός Βακελίτης) και το HIGH GLOSS

     Η επικάλυψη PVC χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία επίπλων. Η συγκόλληση επάνω στο MDF είναι παρόμοια με αυτή της μελαμίνης ή του βακελίτη.

Η διαφορά είναι στην χημεία του υλικού διότι εδώ μιλάμε για πολυμερικό υλικό σε μορφή φύλλου. Συνεπώς η εμφάνιση είναι εντυπωσιακή και δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας με ιδιαίτερα μοντέρνα εμφάνιση. Η γυαλιστερή του επιφάνεια εκτός από ομορφιά προσφέρει ευκολία στο καθάρισμα, αντοχή σε γρατσουνιές, αντοχή στο χρόνο και διατίθεται σε μονόχρωμες αλλά και σχεδιαστές μορφές καθώς και σε πειστικότερη απομίμηση ξύλου.   

pvc cabinets

Πάγκος εργασίας

       Για την κατασκευή του πάγκου εργασίας υπάρχει μεγαλύτερο εύρος επιλογής από το ξύλο και παρεμφερή με αυτό υλικά. Οι πάγκοι εργασίας συνήθως κατασκευάζονται από φορμάικα σε όλο και μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Η φορμάικα, ως υλικό, είναι πρακτικά άκαυστο και μπορεί να αντέξει καυτά αντικείμενα ενώ δεν χαράζει με κανονική χρήση. Αντέχει στα χτυπήματα και στα περισσότερα είδη απορρυπαντικών, δεν έχει απορροφητικότητα και επιπλέον  αντικαθίσταται εύκολα σε περίπτωση ζημιάς. 


pagkoi                                 

 

Ειδικές κατασκευές-Εξαρτήματα

           Ειδικές κατασκευές αποτελούν οι εταζέρες , τα καλάθια , ο εντοιχισμός συσκευών, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία όπως φωτιστικά δοκάρια κ.λπ.

           Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία αποτελεί ανεξάρτητο κομμάτι της κατασκευής της κουζίνας ενώ για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται διαφόρων ποιοτήτων υλικά ανάλογα με τις προδιαγραφές χρήσης και αντοχής τους, αλλά και ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που επιζητούμε. Στον τομέα των υλικών των επίπλων κουζίνας σημαντική θέση κατέχουν  και οι μηχανισμοί των ντουλαπιών που συνήθως καθορίζουν το κόστος της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι το είδος της επιλεγμένης επιφάνειας και ο σχεδιασμός της. Επιπλέον, είναι  το κρίσιμο σημείο στον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών.

           Οι μηχανισμοί των ντουλαπιών ξεκινούν από τους πιο απαραίτητους όπως οι συρόμενοι οδηγοί συρταριών μέχρι τους πιο εξεζητημένους, όπως οι πτυσσόμενοι οδηγοί. Οι περισσότεροι από αυτούς είτε είναι ελληνικής κατασκευής αντίγραφα των ευρωπαϊκών, είτε εισαγόμενοι κυρίως από Ιταλία και Γερμανία.

           Τους πιο συνηθισμένους μηχανισμούς αποτελούν τα περιστροφικά καλάθια που αξιοποιούν τις τυφλές γωνίες μεταξύ δύο ντουλαπιών, και όλων των ειδών και σχημάτων, καλάθια - μεταλλικά ή με πλαστική επικάλυψη που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, μπουκάλια, απορρυπαντικά κ.λπ. Τέτοιοι μηχανισμοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι κυρίως σε κουζίνες με αφθονία ντουλαπιών, όπου καθιστούν το χώρο πιο λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο.

          Εκτός λοιπόν από τα καλάθια για τις γωνίες, που χωρίζονται σε ημικυκλικά και περιστροφικά τριών τετάρτων, συναντούμε κατσαρολοθήκες, συρόμενα καλάθια τροφίμων ή λαχανικών, ψωμιέρες, πτυσσόμενα ράφια για μίξερ ή κόφτη αλλαντικών, συρόμενες

επιφάνειες (roll top), συστήματα τροφοθήκης σε κολώνες, καλάθια αχρήστων,

πιατοθήκες κ.λ.π.

          Η έξυπνη και στοχευμένη επιλογή από τους παραπάνω μηχανισμούς είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του κόστους σε λογικά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να επενδύσετε με μια ασύμμετρα μεγάλη δαπάνη για μια υπερβολικά λειτουργική κουζίνα.

smart cornerpiatothiki

Η Open Plan ενημερώνεται συνεχώς για την νομοθεσία και τις νέες τεχνολογίες των υλικών ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του ακινήτου. Προτείνει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και φροντίζει για την αξία και το μέλλον του σπιτιού σας.
Για την απλοποίηση των πλάνων σας και τη διευκόλυνση των οικονομικών προσδοκιών σας, η Open Plan έχει έτοιμες λύσεις - πακέτα προσφορών για συνήθεις συμβατικές εργασίες ανακαίνισης σπιτιού με διαβάθμιση παρεμβάσεων ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ξεκινώντας από την εκδοχή της μερικής ανακαίνισης και καταλήγοντας σε ολοκληρωμένη λύση ολικής ανακαίνισης.
Τέλος δίνει τη δυνατότητα ευκολιών πληρωμής με ποικίλους τρόπους όπως οι άτοκες δόσεις και οι πραγματικές εκπτώσεις μέσω των προσφορών και της αξιολόγησης των αναγκών σας.

© 2016 anakainisi-thessaloniki.com All Rights Reserved.